Hyppää sisältöön

Fem goda skäl att konkurrensutsätta laddningsstationer för elfordon

14.06.2024

AKTUELLT

Funderar du fortfarande på att konkurrensutsätta laddningsstationer för elfordon? Här är fem goda skäl till att börja konkurrensutsättningen nu!

1. Antalet laddningsbara och framför allt helt eldrivna bilar ökar snabbt

Enligt Sähköinen liikenne ry:s lägesöversikt (pdf på finska) ökade antalet helt eldrivna bilar med 71 procent jämfört med året innan. Det finns nu nästan 100 000 helt eldrivna bilar på vägarna i Finland. Tillväxttakten för laddningsbara hybrider är mer måttlig (30 procent), men det finns redan nästan 150 000 i användning. Cirka 80 procent av elbilarna laddas vid resans start- eller målpunkt och endast 20 procent längs vägen, så användningen av egna laddstationer är mycket större än användningen av allmänna laddstationer.

2. Lagen ålägger

I november 2020 trädde en lag i kraft som kräver installation av en laddningspunkt för elfordon i fastigheter som inte är avsedda för boende och som har parkeringsplatser för mer än 20 bilar. Ni har alltså fortfarande sex månader på er att följa lagen! När minikonkurrensutsättningen äger rum under sommaren är det möjligt att installationerna kan slutföras före utgången av året.

3. Gör det enkelt med Hansels gemensamma upphandling

Hansels Laddstationer for elbilar 2022–2028 DPS och Småupphandling av laddstationer för elbilar är tillgängliga för dig och gör upphandlingen mycket enklare genom att den erbjuder färdiga modeller för konkurrensutsättning. Modellerna är också fulla av exempel på krav som kan användas som de är eller anpassas för att passa eget behov. När modellerna används glömmer du ingenting väsentligt. Modellerna innehåller också en modell för ett tjänsteinnehavarbeslut, vilket ofta är det första steget i att starta en upphandlingsprocess.
Vi rekommenderar en marknadsdialog med de leverantörer som är involverade i DPS för att du ska få aktuella tips om det rådande marknadsläget och den egna upphandlingen. Kom också ihåg att Hansels sakkunniga står till ditt förfogande i alla skeden av upphandlingsprocessen.

4. Elbilar är miljövänliga

En elbils koldioxidavtryck under hela livscykeln är betydligt lägre än för en bil med förbränningsmotor, så länge bilen används. Varje laddstation bidrar till elektrifieringen av transportsektorn vilket minskar utsläppen och behovet av importerad energi. Rätt prissatt laddningsel stöder också elnätet då bilarna laddas när det finns gott om el med låga utsläpp.

5. Med en laddstation kan du tjäna extra pengar

Men det finns ingen anledning att vara rädd för ekonomisk vinst. Vid beräkningen av vinsten ska hänsyn tas till alla uppkomna kostnader och priset på avgiften kan sättas efter priset på el från elnätet (inklusive el från börsen), så att vinsten, och därmed skatteföljdrna, inte blir föremål för den striktaste möjliga tolkningen. Den extra inkomsten bidrar emellertid till att investeringen amorteras. 

Mäntsälä köpte sin station genom Hansels DPS

Mäntsälä kommun bestämde sig för att ta hand om sina skyldigheter i förtid och har redan genomfört två minikonkurrensutsättningar av laddstationer genom Hansels DPS.
Läs Mäntsäläs hela berättelse (på finska)!

Har du frågor?

Kontakta oss gärna om du har några frågor om laddstationer för elfordon!

kategorichef Pasi Tainio
pasi.tainio@hansel.fi
tfn 0294 444 353