Lentotähystyksellä on merkittävä rooli maastopalojen ehkäisemisessä
Lentotähystyksen tarkoituksena on havaita maastopalot ajoissa ja estää niiden leviäminen. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on jo pitkään kilpailuttanut lennot yhteistyössä Hanselin kanssa.
Pohjois-Suomen aluehallintoviraston pelastusylitarkastaja Mika Kurvinen
Lentotähystyksellä on merkittävä rooli maastopalojen ehkäisemisessä. Tähystyslentoja lennetään keskimäärin 600 vuodessa, joskin vuosittainen vaihtelu on suurta sääolojen vuoksi. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto vastaa lentojen organisoinnista ja kilpailuttamisesta koko Suomessa.
”Olemme jakaneet Suomen 22 lentoreittiin, jotka kattavat käytännössä koko maan Uudenmaan maakuntaa ja käsivarren Lappia lukuun ottamatta. Lain mukaan tähystys on järjestettävä harvaan asutuilla alueilla. Taajama-alueella ihminen on yleensä se, joka havaitsee palon ensimmäisenä”, lentotähystystoiminnasta vastaava pelastusylitarkastaja Mika Kurvinen kertoo.
Jokaisella reitillä, Lappia lukuun ottamatta, on lentovalmius huhtikuun alusta syyskuun loppuun. Lapissa tähystyslennot alkavat toukokuun alussa. Yli 90 prosenttia tehtävistä lennetään erillisen riskiarvion mukaisesti. Arviossa otetaan huomioon muun muassa maaston kuivuus sekä alueen kasvusto, asutus ja aiemmin tapahtuneet maastopalot. Korkean riskin aikana koneet nousevat ilmaan kahdesti päivässä tai tarpeen mukaan useamminkin. Lentojen toteuttajat kilpailutetaan yleensä kahden vuoden välein.
Pitkä kumppanuus tekee kilpailuttamisesta sujuvaa
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on kilpailuttanut lennot yhteistyössä Hanselin kanssa jo vuodesta 2015 lähtien. Pitkä yhteistyö tuo tehokkuutta kilpailuttamiseen ja antaa enemmän aikaa sopimusten kehittämiseen sekä erilaisten muutostilanteiden huomioon ottamiseen.
”Viime vuosien poikkeustilanteet, kuten koronapandemia ja polttoaineiden suuri hinnanvaihtelu, ovat heijastuneet myös meidän toimintaamme. Olemme kuitenkin onnistuneet ennakoimaan nämä kilpailutuksissa hyvin, ja sopimuksemme ovat toimineet hienosti myös epävarmassa maailmantilanteessa”, Kurvinen kehuu.
Kilpailutukset on toteutettu avoimella menettelyllä, eli kaikilla tarjouspyynnön vaatimukset täyttävillä tarjoajilla on ollut mahdollisuus osallistua kilpailutukseen. Lentotähystykset on arvioitu korkeariskiseksi työksi, joten vaatimuksia asetetaan niin lentäjille, kalustolle kuin tähystäjillekin. Tarjoajakenttä koostuu paikallisista lentokerhoista ja ilmailualan yrityksistä.
”On hienoa, että kilpailutuksemme kiinnostavat sekä ilmailualan harrastajia että yrityksiä. Näin saamme mukaan riittävästi toimijoita ympäri Suomea. Kilpailutuksen avulla kustannukset pysyvät kurissa, ja lentokerhoille tähystyslennot ovat hyvä tapa ylläpitää lentolupakirjojen edellyttämää lentoaikaa”, Kurvinen mainitsee.
Lentojen merkitys on kiistaton: viimeisen 14 vuoden seurantajaksolla joka neljännellä tähystyslennolla on havaittu jonkun asteinen palo tai luvaton avotuli maastopalovaroituksen aikana.
Kuva: Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
Pohjois-Suomen aluehallintoviraston tehtävänä on järjestää tehokas metsäpalojen lentotähystys koko Suomessa. Palveluntuottajana on yleensä paikallinen ilmailukerho tai ilmailualan yritys. Lue lisää lentotähystyksestä.
Apua kilpailutusprojektiin
Silloin, kun et löydä yhteishankintavalikoimastamme tarvitsemaasi, saat asiantuntijoiltamme tukea omien kilpailutustesi tekemiseen. Kokeneet asiantuntijamme ovat julkisten hankintojen, kilpailuttamisen ja sopimusoikeuden taitajia.
Vaikuttavuutta kilpailutuksiin
Osana asiakaskohtaisia kilpailutuksia mittaamme niiden vaikuttavuutta. Mittaaminen tarjoaa erinomaisen tilaisuuden viedä organisaation hankinnoille asetettuja strategisia tavoitteita eteenpäin ja keskustella niistä asiantuntijoidemme kanssa.
Etsitkö yhteishankintoja?
Kun tuotteiden ja palveluiden ostomäärät ovat suuria, niiden hankkiminen kannattaa tehdä yhteishankintana. Kilpailutamme käyttöösi kymmeniä yhteishankintoja vuosittain, tutustu tarkemmin!