HUSin hankintalinjaukset ovat ajan hermolla
Terveydenhuolto on alana suuressa murroksessa. Vuoden 2022 alussa HUSissa päätettiin, että on aika päivittää myös konsernin hankintalinjaukset. Hankintajohtaja Timo Martelius oli ollut mukana Hankinta-Suomi-toimenpideohjelmassa tekemässä kansallista hankintastrategiaa, ja hän tunnisti sieltä sellaisia painotuksia, joiden merkitystä myös oman työpaikan linjauksissa pitäisi pohtia.
Esimerkiksi vastuullisuuden ja vaikuttavuuden merkitys julkisissa hankinnoissa on noussut todella voimakkaasti esiin, ja nämä näkökulmat haluttiin tuoda vahvemmin mukaan myös HUSin hankintalinjauksiin. Terveydenhoidossa vastuullisuudella on erityisen suuri merkitys, kun potilaan ja talouden näkökulmat ovat koko ajan vahvasti arjessa läsnä.
Valmistelu laajalla osallistujajoukolla takaa linjausten onnistumisen
Lähtökohtana uudistuvien linjausten työstämiselle oli se, että husilaiset saataisiin laajasti mukaan pohtimaan hankinnoissa tärkeitä asioita. Johtaja Leena Koposen kanssa projektia aloitellut hankintajohtaja oli kuullut tutuiltaan muista organisaatioista, että Hanselista oli saatu hyvää apua linjausten työstämiseen, ja yhteistyömahdollisuuksia alettiin selvittää. Hankintatoimen kehittämispalveluissa työskentelevät Hanselin kehityspäälliköt käärivät hihat, suunnittelivat kokonaisuuden ja vetivät läpi kaikkiaan seitsemän työpajaa, joissa hankintalinjauksia työstettiin maalis-syyskuun 2022 aikana.
”Onnistuimme todella saamaan kuuluviin asiantuntijoiden, johdon sekä hankintoja työkseen tekevien äänen.”
”Toteutimme yhdessä muun muassa verkkoaivoriihen, jossa oli mukana lähes 50 husilaista. Onnistuimme todella saamaan kuuluviin asiantuntijoiden, johdon sekä hankintoja työkseen tekevien äänen”, Martelius kertoo tyytyväisenä.
Kaikki työpajat pidettiin verkossa, mikä toimi hyvin konsernissa, jossa työskennellään useissa eri pisteissä. Pandemia-ajan aikana etätyöskentely oli omaksuttu hyvin ja käytetyt työtavat toimivat erinomaisesti.
”Organisoimme HUSissa hankintalinjausten tekemisen projektitoimistomallilla. Järjestäytyminen sujui tehokkaasti, oma porukka saatiin arjen kiireistä huolimatta hyvin mukaan ja projekti vietiin tiiviillä aikataululla läpi muutamassa kuukaudessa”, Martelius kuvailee.
Projektin ajoitus oli siinä mielessä onnistunut, että myös varautumiseen liittyvät linjaukset ehdittiin miettiä kokonaisuuteen mukaan.
Hanselin kehityspäälliköillä ja HUSin hankinta-ammattilaisilla yhteinen kieli
Hanselilaisia Martelius kiittää siitä, että yhdessä tekeminen onnistui hienosti, kun kehityspäälliköillä oli hyvä ymmärrys hankintojen toimintaympäristöstä ja monipuolista kokemusta hankintojen strategisesta johtamisesta eri organisaatioissa.
”Hanselin kehityspäälliköt toivat mukaan todella vahvaa hankintojen johtamisen osaamista. Minä ja muut husilaiset toimme mukaan tietotaitoa erikoissairaanhoidon toimintaympäristöstä. Näitä yhdistämällä saimme kokoon HUSin näköiset ja ajassa kiinni olevat hankintalinjaukset”, Martelius summaa.
Palaute hankintalinjausten työstämisestä laajalla porukalla on ollut positiivista ja yhdessä työstäminen on varmasti sitouttanut asiantuntijoita myös toimimaan sovitun mukaisesti.
”Meillä on vielä edessä hankintalinjausten peilaaminen yhteen HUS-yhtymän strategian kanssa. Tämän jälkeen pääsemme toden teolla testaamaan tehtyjen linjausten toimivuutta käytännössä ja tekemään toimenpideohjelmaa”, Martelius toteaa.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija. Yhtymä vastaa erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudenmaan alueella. Lisäksi HUSiin on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. Lue lisää HUSin hankintastrategiasta (pdf).