Vaikuttavuuden arviointi täydentyi kolmannella vaiheella
Ilkka Sihvola
19.12.2024Tammikuussa 2023 kirjoitin blogin otsikolla ”Miten mitata julkisten hankintojen vaikuttavuutta” Kehittämäämme arviointimallia oli tuolloin hyödynnetty 186 toteuttamassamme asiakkaan kilpailutuksessa. Tätä tekstiä kirjoittaessani luku on 279.
Tuntuu hienolta todeta, kuinka isoja ja konkreettisia onnistumisia monessa tänäkin vuonna toteutetussa kilpailutuksessa on nähty. Vaikuttavuutta on synnytetty yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Yksittäisissä kilpailutuksissa säästöt ovat voineet parhaimmillaan olla jopa miljoonaluokkaa. Hankinnan kohde on saattanut sisältää täysin uusia, innovatiivisia elementtejä ja vastuullisuutta koskevia vaatimuksia on joissakin kisoissa tiukennettu selvästi aiempaan verrattuna. Uutta oppia on kumuloitunut sadoille näissä kilpailutuksissa mukana olleille ihmisille. Toisaalta osa kilpailutuksista on toteutettu pitkälti kuten ennenkin, eikä merkittävää vaikuttavuuden lisäystä voida kaikkien kilpailutusten osalta katsoa syntyneen.
Uutta oppia on kumuloitunut sadoille näissä kilpailutuksissa mukana olleille ihmisille.
Toteutettujen projektien kautta tietämyksemme vaikuttavuudesta niin yksittäisissä hankkeissa kuin kokonaisuutenakin on lisääntynyt. Arviointimalliamme on samalla kehitetty suuntaan, joka entisestään lisää ymmärrystämme sopimuskauden aikaisista tuloksista.
Uusi vaihe avaa näkymän lupausten toteutumiseen
Vaikuttavuuden arviointimallimme on tähän saakka ollut kaksivaiheinen ja koostunut tavoitteen asetannasta kilpailutuksen käynnistyessä sekä tulosten mittaamisesta kilpailutuksen päätyttyä. Syksyllä 2024 lisäsimme malliin kolmannen vaiheen, joka koskee sopimuskaudella tehtävää vaikuttavuuden jälkiarviointia. Totuus kun on se, että osa kilpailutuksen kautta saavutetuista hyödyistä ja kohdatuista haasteista selviävät vasta myöhemmin sopimuskaudella.
Kilpailutuksen päättymisestä noin vuoden kuluttua toteutettava vaikuttavuuden jälkiarviointi tarjoaa meille kiinnostavaa lisätietoa esimerkiksi siitä, ovatko tuotteet ja palvelut vastanneet hinnoiltaan ja laadultaan tarjouksessa luvattua. Tai onko sopimuskaudella tullut vastaan erityistilanteita, joissa hankintasopimus on pitänyt kaivaa esille – vaikkapa jotakin, mistä on pitänyt reklamoida. Tähän mennessä jälkiarviointeja on yhdessä asiakkaidemme kanssa tehty ja kirjattu 49.
Pääsääntöisesti asiakkaamme ovat olleet kovin tyytyväisiä toimittajien sopimuskauden aikaiseen toimintaan ja saavuttaneet hankinnalla tavoittelemansa vaikutukset. Tarjotut hinnat ja laatutaso sekä toimittajan palvelutaso ovat vastanneet luvattua. Vastaan on tullut kuitenkin myös esimerkiksi kilpailutus, jossa toimitusvaihe venähti reilusti yli vuodella luvatusta. Huolella laaditut sopimusehdot maksavat näissä tilanteissa itsensä moneen kertaan takaisin. Yksi osa vaikuttavuuden aikaansaamista sopimuskaudella tämäkin.
Bloggari
Ilkka Sihvola
yksikönpäällikkö, kilpailuttaminen
Ilkka Sihvola on työskennellyt yli 15 vuotta julkisten hankintojen parissa. Hän uskoo, että kilpailuttamalla oikein hankintayksiköt voivat samaan aikaan säästää euroja ja saada parempaa laatua. Parempien julkishallinnon diilien lisäksi Ilkkaa inspiroivat myös suomalainen 1970- ja 80-luvun moderni taide, meri ja veneily sekä yrittäjyys.